IC

Ranch

Állatorvosi feltételek lóval az IC Ranch-ra történő belépés esetén (2017)

 

 

Kérnénk mindenkit, hogy saját lova és a Ranch lovainak egészsége védelmében maradéktalanul tartsa be az állatorvosi feltételeket!

 

Ennek érdekében minden Ranchra érkező ló lólóútlevelét - benne az előírt oltások és vérvételezések meglétét - a ló belépése előtt leellenőrizzük.

 

Minden a Ranch területére (fedeztetésre, versenyre, szabadidős versenyre, vagy egyéb lovas találkozóra, közös edzésre, stb.) érkező ló számára kötelező a szabályosan kitöltött útlevél.


A lóútlevél állatorvosi része akkor szabályos, ha megfelel a következőknek:

 

1. VAKCINÁZÁSOK:

A versenyre, szabadidős versenyre, versenyezni, edzésre, vagy csak bemutatóra, látogatóba vagy fedeztetésre érkező lovak tekintetében kötelező az MLSZ által megkövetelt minimális (FEI) szabályozást betartani, ami a következő:

 

A lovat szabályosan  vakcinázni* kell lóinfluenza ellen és ezt az állatorvosnak  igazolnia kell a lóútlevélben.  

* Szabályos vakcinázás = alapimmunizálás (első oltás, majd 21-92 napon belül második oltás) + utána 6 hónapon belüli emlékeztető oltást jelen (+/- 21 nap).

 

Magyarországon vakcinázásra csak Magyarországon törzskönyvezett vakcina használható. Tehát nem elfogadható olyan vakcina, ami lehet, hogy az EU más államában regisztrált, de Magyarországon nem.  Akkor is igaz ez, ha a vakcinát magyar állatorvos adta be és érvényes magyar kamarai bélyegzőjével igazolta.  Tehát az ilyen vakcinázás nem érvényes.

 

A vakcinázást az állatorvos aláírása és bélyegzője tanúsítja. A vakcinázáskor nem kötelező a matrica beragasztása. Ugyanakkor az önmagában - az állatorvos aláírása és bélyegzője nélkül - beragasztott matrica, semmit nem igazol és nem elfogadható.

 

2. VÉRVÉTELEZÉS:

 

A FKV (=fertőző kevésvérűség) helyzetre tekintettel, az Állategészségügyi Szabályzatban leírtaknál szigorúbb feltételekkel engedjük be a lovakat  a Ranch területére. A lovaknak ~90 napnál nem régebbi negatív eredményű vérvizsgálattal kell rendelkezniük FKV tekintetében. A 90 nap az eredmény kibocsájtásának időpontjára vonatkozik.

 

Takonykór tekintetében egy évnél nem régebbi negatív eredményű vizsgálat szükséges.

 

Az IC RANCH valamennyi saját és az IC Ranch területén tartózkodó ló esetében ugyan ezeket a feltételeket tartja be!

 

A lovak vizsgálati eredményeit elérhetővé tesszük és bárki számára megtekinthetők.

 

Amennyiben a budapesti ÁDI Labor (Budapest, Tábornok u.) nem tudná időben elvégezni a vizsgálatot, akkor akkreditált laborként a békéscsabai Állategészségügyi Labor Kft.-be is küldhető minta, ahol a vizsgálat elvégzése lényegesen gyorsabb.

Elérhetőségek: Állategészségügyi Labor Kft, 5600 Békéscsaba, Szerdahelyi u. 2.  Tel.: 66/ 447-147 , 66/ 447-460

 

3. FÉREGHAJTÁS:

A Ranch területére versenyre, szabadidős versenyre, versenyezni, edzésre, vagy csak bemutatóra, látogatóba vagy fedeztetésre érkező lovak tekintetében kötelező a lovak féreghajtása.

A lovaknak 1 hónapnál nem régebbi , hatékony készítménnyel elvégzett féreghajtással kell rendelkezniük.

Hatékony készítmények  az ivermectin tartalmú készítmények (pl. Equalan paszta, Noromectin paszta, Ecomectin paszta stb.), a kombinált ivermectin tartalmú készítmények (pl. Equest paszta, Equalan duo paszta stb.) és a flubendazol tartalmú készítmények (pl. Panacur paszta).

 

 

 

Megértésetek köszönjük!

 

Dr. Filipsz István Lóspecialista állatorvos

+36 30 915 8697