IC Ranch

Egyszerűsített mobilra optimalizált változat

FEDEZTETÉS INFÓK

hasznos infók a mesterséges termékenyítésről

Dr. Filipsz István lógyógyász specialista állatorvostól

Friss sperma kiadása:

Minden alkalommal általában 2 teljes termékenyítő adag (2x kb. 20ml) spermát adnak ki. A két adag sperma két külön termékenyítésre szolgáló, két teljes termékenyítő adag.

Az egyik adag aznapra, a másik a következő napra való. Amennyiben ezt egy alkalommal elhasználják, akkor előfordulhat, hogy másnapra nem tudnak újabb adag spermát kiadni.  
 
A mén kímélése érdekében és a kancatulajdon idejének és pénzének érdekében javasolt a kanca termékenyítését LEHETŐLEG ovulációra kell TERVEZVNI.
(Természetesen ha biológia nem követi a nagyátlagot és a kanca nem akkor ovulál, amikor az állatorvos azt valószínűsítette - miután ez bárhol, bárkinél előfordulhat - ez nem is probléma! Viszont az előre 2 naponta vagy naponta, azaz "vakon" történő termékenyítésre tervezett berakásokra - a mén kímélése érdekében - nem biztos, hogy tudnak majd spermát kiadni!)
 
Javasolt közvetlen a termékenyítést követő napon leellenőrizni, hogy a kanca a vártak szerint valóban elsárlott-e – azaz jó időben történt-e a berakás. Ha nem történik meg a másnapi ellenőrzés, és a kanca mégsem ovulált el a vártak szerint, akkor az a ciklus „elengedésével” járhat, vagyis előfordulhat, hogy a kanca abban a ciklusban nem fog termékenyülni!

A spermát úgy lehet a legszakszerűbben hígítani, ha előzetesen a mén spermáját bevizsgáltatják és a sperma-vizsgálatok eredménye alapján hígítják.

Pl. van olyan mén, amely spermáját a következő protokoll szerint kell hígítani:

  • az első  napon az 1:2 arányban hígított spermának a legjobb a túlélése, ezért az első napra ebben az arányban higított spermát kell kiadni
  • a sperma másnapig történő eltárolására a  sperma szintén 1:2 hígításban valócentrifugálásával, a felülúszó leszívása majd a pellet a hígítóval történő felszuszpendálásával adja a legjobb eredményt, ezért a második (másnapi) adagot így kell kiadni ki
  • a sperma harmadnap (48 óra után) való felhasználását általában már nem szokták ajánlani!

 

A spermavételi díj változó. Átalagosan 16.000 Ft (nettó)/alkalom, a harmadik spermavételtől kell csak kifizetni, illetve "fedeztetési- garancia" esetén már az első spermavételtől is.

A legelső két spermavétel általában ingyenes!

A mesterséges termékenyítés lényege az, hogy a méntől levett - és megfelelő eljárásokkal tartósított - spermát az ivarzó (sárló) kancába  állatorvos helyezi be, általában a kanca tartózkodási helyén. Így azt nem kell a szállítással stresszelni. És ha minden a legoptimálisabban zajlik, akkor egy spermaszállítással „megoldhatjuk” a termékenyítést.

A mesterséges termékenyítés fontosságát az is alátámasztja, hogy 2003. februárjában, jelenleg is érvényben lévő rendelet jelent meg a lovak vírus arteritise (EVA) elleni védekezésről, ami a méneknek - bizonyos esetekben - csak a mesterséges termékenyítést tesz lehetővé.

Ahhoz, hogy a mesterséges termékenyítés rendszere igazán jól működjön, legalább három dolog szükséges:
 
  • megfelelő eszközökkel, műszerekkel ellátott ménfelállítási helyek, állomások, ahol leveszik a felállított ménektől a spermát, majd megfelelő kezelés után  azt kiadják
  • képzett és ló-szaporodásbiológia terén megfelelő tapasztalatokkal rendelkező állatorvos  (mesterséges termékenyítést végezni csak hatósági engedély birtokában lehet!!)
  • a kancatulajdonosok pozitív közreműködése, mert nélkülük nem lehet eredményesen termékenyíteni


A mesterséges termékenyítés történhet termékenyítő állomáson is, de a gyakorlatban általában a kanca tartási helyén termékenyítenek.

A termékenyítésre használt sperma lehet ún. „friss sperma” - ma ez a gyakoribb és olcsóbb megoldás -, vagy mélyhűtött sperma.
A friss spermával való termékenyítés során a méntől levett spermát, a megfelelő vizsgálatok után („életképesség vizsgálat”, termékenyítő adag meghatározása …stb.) kihígítjuk, tartósítjuk.
A sperma hígítására azért van szükség, mert a levett sperma önmagában csak rövid ideig életképes. Korábban ezt az időt 2-3 órában határozták meg, de - a körülményektől függően ez inkább 10-40 perc.
 

A legjobb minőségű hígítókkal kezelt sperma, ha azt megfelelőentárolják, 36-48 óráig életképes és felhasználható.
 

A tartósításra használt spermahígítók minőségének döntő szerepük van abban, hogy mennyi ideig használható fel a sperma. A kereskedelmi forgalomban lévő hígítók között is jelentős különbségek lehetnek, amit az áruk is megmutat.  Egy nagyon jó minőségű hígító, az „INRA 96” IMV gyártmányú francia hígító.


Korábban elterjedt volt a különböző tapasztalati alapon „házilag” összeállított spermahígítók használata, elsősorban azok kedvezőbb ára miatt. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy- néhány mén speciális igényeitől eltekintve- a széleskörű nemzetközi kutatások alapuló, gyógyszerminőségben legyártott por alakú, így eltartható spermahígítók jobbak és sztenderd (állandó) minőségűek.


A spermahígító mellett a megfelelő szállítás és tárolás a sperma túlélését és termékenyítő képességet alapvetően határozza meg.


A sperma az  ivarsejteken kívül jelentős mennyiségű fehérjét tartalmaz és mint ilyen érzékeny a környezeti hatásokra.  Ezért szállítás közben azt óvni kell a felesleges mozgatástól, rázkódástól.
Ahhoz, hogy a sperma megőrizze termékenyítő képességét, a levétel után le kell hűteni  és biztosítani kell számára stabil alacsony hőmérsékletet. A sperma számára ez azért fontos, mert alacsony hőmérsékleten a spermiumok mozgása lelassul, kevesebb energiát használnak és így a spermahígítóval számukra biztosított plusz energia tovább elegendő, magyarul a sperma tovább marad termékenyítőképes.


A sperma optimális tárolási hőmérséklete 8-10 °C között van. A jó minőségű spermakonténerek ezt a hőmérsékletet - megfelelő körülmények között- akár 40 órán át is tudják biztosítani, de ez a környezeti hőmérséklettől erősen függ, ezért a szállításon kívül nem ebben tároljuk a spermát.
 

A spermát a megérkezés után leginkább normál hűtőben érdemes tárolni, a korábban már említett 8-10 °C hőmérsékleten, ügyelve arra, hogy ne hűtsön túl. A sperma közvetlenül ne érintkezzen a hűtő falával, ami biztosan alacsonyabb hőmérsékletű. Ezért célszerű a spermát azzal is védeni, hogy pl. néhány réteg papírtörlőbe csavarjuk, mert ezzel még a fénytől is óvjuk. Amennyiben a sperma túl alacsony hőmérsékletre (2-3 °C) kerül, annak ellenére tönkremegy, hogy még nem fagyott meg.

A mélyhűtött (mélyhűtéssel tartósított) spermával való termékenyítés nagy szakértelmet, a kanca szinte folyamatos állatorvosi ultrahangos vizsgálatát és komoly műszerparkot igényel, ezért ezt – kevés kivételtől eltekintve - csak a termékenyítő állomásokon végzik. A mélyhűtött spermát a felhasználásig folyékony nitrogénben kell tárolni.

A mesterséges termékenyítés mind a méntartó, de különösen a kancatulajdonos számára számos előnyt jelent.

  • A mesterséges termékenyítés során mentesülünk a fedeztetéssel járó állategészségügyi kockázatoktól és egyéb (balesetekből adódó) veszélyektől is. Gyakran probléma a friss fias kanca és csikója szállítása, ami a mesterséges termékenyítés alkalmával elmaradhat. A költségeket tekintve az sem utolsó szempont, hogy nem a kancát kell szállítania, hanem a sperma utazik töredék költségen.
  • Előnye még ennek a módszernek, hogy a távolság nem befolyásolja a mén kiválasztását, a kanca és a mén szinte bármilyen messze lehet egymástól.
  • Továbbá ezzel a módszerrel olyan problémás kancák is vemhesíthetők, melyeknek a természetes fedeztetés során nincs esélyük a vemhesülésre. Például azért, mert nem engedi magára a mént, vagy rejtve sárlik, vagy a sárlás tünetei nincsenek nála szinkronban a biológiával.
  • Végül, de nem utolsó sorban az egyik legfontosabb előny az, hogy a jól végrehajtott mesterséges termékenyítés eredményesebb lehet, mint a természetes fedeztetés.