IC

Ranch

Leírása:

 

Igazi, régi munka-típusú és felépítésű, Foundation (=alapító) vérvonalú.

 

Az FQHA-nál, a Foundation vérvonalú quarter horse-okat nyilvántartó amerikai egyesületnél 96,875%-os., míg egy másik, ugyancsak a Foundation vérvonalakat nyilvántartó amerikai egyesületnél, az  NFQHA-nál  pedig 95% -os foundation vérhányaddal rendelkezik. Mindkét százalék nagyon magas erdménynek számít!

 

Coco, fajtájának egy nagyon szép, elegáns, típusos képviselője. Szabályos (hibátlan) testfelépítéssel és lábszerkezettel. Kiváló patákkal. Gyönyörű - bronzosan csillogó - pirospej színnel.

 

7 x Halter Grand Champion Ausztriában és Magyarországon!

(A halter a quarter horse fajta AQHA tenyésszemléje. Ahol a lovakat küllemük, mozgásuk, azaz fajta típusos megjelenésük alapján bírálják. A Grand Champion, "Bajnonok Bajnoka", az összevetés győztese - egy nemen belül.) Tehát Coco 7 versenyen 7-szer volt a legszebb, legtípusosoabb mén!

 

All Around Champion! Ez a díj Coco sokoldalúságát mutatja. Ő egy valóban nagyon kiegyensúlyozott idegrendszerű, nyugodt vérmérsékletű, szelíd, ember centrikus, ezért könnyen kezelhető és könnyű lovaglású ló. Szinte bármire használható. További versenyeredményei itt! 

 

PSSM1 n/n. (negatív/negatív) Hogy a PSSM1 milyen genetikai betegséget takar, azt itt olvashatja el.

 

Ideális sportra, vagy akár tereplovaglásra (hobby célra) is! Kényelmes hátú, nagyon megbízható, bátor terep ló.

 

Nagyon nagyon gyors ló! Több csikója is eredményesen szerepelt a Nemzeti Vágtán. IC FOR ME nevű csikója 2014-ben pedig első lett!

 

Csikói fotóalbuma itt!

IC COCO LENA SZÁRMAZÁSA / ALLBREEDPEDIGREE

Temperamentum: (1-10)= 3

Apja (Sire):      Creme De Coco Bueno

Anyja (Dam):   Taco Baby Kessy (Taco Lena)

Születési ideje: 1997. június 1.

Neme:              Mén

Színe:               Piros pej

King Fritz

AQHA Show H-14/P-23,5

Sutherlands Miss

J B King  100% foundation
AQHA Show H-63/P-8
SI-85, AA, 18-6-1-2, Stakes winner
H-63/P-8, AQHA CHAMPION, ROM Arena
Originally named Ladys Harmon Baker.
Sired 1 AQHA Supreme Champion, 8 AQHA Champions, 11 Race ROM, 15 Arena ROM

Cheyenne Top

AQHA Show H-1/P-0

Chicaro Murphy

AQHA Show H-19/P-0

Chips Bar

Poco Champ

AQHA Show H-54/P-26

A S Rocks Pat

Doc Bar  Hall of Fame, AQHA 1993 Inductee AQHA 1993 inductee, Total Points Earned: 36; Halter Points: 36; SI: 75; Race: $95; Stallion Offspring Record, World Champion Offspring, WP, CUT, WCH, HUS, Reserve World Champion Offspring, CUT, Top Ten World Show Offspring, Superior Halter Offspring, AQHA High Point Halter Offspring, CUT, Superior Performance Offspring, AQHA Champion Offspring, ROM Halter Offspring. ROM Performance Offspring, Performance Point Earners, Hall of Fame Offspring, NCHA & AQHA. Offspring earned $1,178,484
in cutting.

AQHA Show H-36/P-0

Poco Lena  Hall of Fame, AQHA , 1991 Inductee

3x World Champion cutting kanca

AQHA Show H-174/P-671

Poco Bueno (King x Miss Taylor) Hall of Fame, AQHA , 1990 Inductee, sire of 36 AQHA Champions und 84 ROM Qualifier

AQHA Show H-37/P-8

Lady Beaver 10

Will Van

AQHA Show H-2/P-0

Lucy King

Mackay Dick

AQHA Show H-3/P-5

Baby Katy day

Fritz Command

AQHA H-17/P111 Stallion Show Record

AQHA Champion,`72 O ROM Performance,

`71 O full brother to Bueno Chex Stallion

 and full brother to the AQHA Champion

Mare My Lady Chex Offspring Record

World Champion Offspring Reserve World

Champion Offspring Superior Performance

Offspring AQHA Champion Offspring ROM

Halter Offspring ROM Performance Offspring

NRHA Money-earners NCHA Money-earners Working Cow Horse Money-earners NRCHA

Money-earners Halter Point Earners

Performance Point Earners// Stallion ranked

by All-time Reining Sire Ranking/ money - 137,508.55$, 20 Pfmers, aver.6,875.43/

All-time reined cow horse sires with 62,642.84$ off.earn. GRAND TOTAL FOR FRITZ

COMMAND PFMERS MONEY LTE

$308,709.84 in all events .

 

Jay Bees Best

Flying Chips

AQHA Show H-0/P-12

 

Champs Pattie

Doc O'Lena

AQHA Show H-0/P-2
Hall of Fame, AQHA 1997 Inductee; 

$21,992 NCHA earnings, Sire of earners

of 14.7 million NCHA;

1970 NCHA Futurity Champion

 

Poco Linda Bird

AQHA Show H-2P-0

Bulls Billy Van

The first Quarterhorse imported to Germany as a three year old in 1970. By Alan M. Jacobs (DQHA Hall of Fame) Ő volt az első német qh!

Baby Katy Dawn

Cee Bee Command  AQHA Show H-0/P-98

ROM Performance-Open, Superior Reining-Open
1982 AQHA World Champion Open Sr. Reining
1982 AQHA World Champion Open Sr. Working Cowhorse
1983 AQHA World Champion

Open Sr Reining,
1982 AQHA High

Point Open Reining

Poco Chips Miss

Taco Lena

AQHA Show H-0/P-52

Superior & ROM Cutting,
European champion cutting,

NCHA $9,988.57,

COA Perf.:52 Superior

& ROM Cutting

 

Baby Kenny Van

Sire: CREME DE COCO BUENO

QH Nu.: 2452565, 1986. fakó mén (Cee Bee Command - Fritz Command /King)

Számos európai verseny gyõztese és helyezettje. (3. Hely NRHA Futurity 90 - Silver Snaffle Bit Reining EM Achen 90 - Sieger AQHA Sen.Reining EM 91 - Sieger Reining Bremen 92 - Sieger Swiss Reining Cup 92 - DQHA High Point Sn.Bit/Hm.Reining 90 - DQHA High Point Senior Reining 91)

AQHA Show

H-0/P-33

Dam: TACO BABY KESSY

QH Nu.: 2951411, 1990, pej kanca. Kessy  Magyarországon, az MWE versenyein indult többször Trailben, számos első helyet megszerezve. Ő az első qh Magyarországon!

Cocoról másképpen: 

 

Coco sokkal több a fentebb leírtaknál!

Nagyon sok jó lovat volt már szerencsém lovagolni! De ő más, mint a többi! Amikor először úgy döntöttem, hogy quarter horse lovat veszek, megvettem Coco anyját Németországban. Azt gondolom, hogy nagyon nagy szerencsém volt vele, mert azokat a tulajdonságokat, amiért én ezt a fajtát választottam, megtaláltam benne és fiában Cocoban is. A kezdetekben Kessy (Coco anyja) volt az egyedüli quarter horse ló Magyarországon. Így nekem ő volt az alap, az etalon. Azt hittem, hogy minden quarter horse ló ilyen. Persze olvastam róluk előtte is. Láttam őket nemzetközi versenyeken, de hát ott jó esetben az ember a legjobb lovakat látja, a könyvekben pedig az ideális tulajdonságokat olvassa.   No, ma már látom és tapasztalom, hogy bizony sok quarter ló meg sem közelíti az általam elvárt minőséget!!  

 

Mit is értek én ez alatt?  

Annak idején úgy jártam ki Kessyvel terepre, hogy szőrén felugrottam rá és kötőfékkel lovagoltam. Hiába repült fel fácán, vagy ment el mellettem vonat, ő még a legcsekélyebb érdeklődést sem mutatott feléjük. Átment velem gondolkodás nélkül vízen, árkon. Ha társasággal lovagoltam és a csapat lovai megijedtek és megugrottak, ő még csak fel sem emelte a fejét. Ha le kellett hagyni valakit - mert mint Magyarország első rövidtávon leggyorsabb fajtájú lova - mindenki versenyezni akart velünk-  és mindig ő nyert. Pályáról frissen lejött telivér, akármilyen másik gyors ló, soha nem volt ellenfél számára. Mindenféle gyakorlás, vagy felpiszkálás nélkül, mindig ő volt az első. Utána pedig nem a bokorban kellett megfogni, mint ellenfeleit, akik tovább futottak,  hanem a cél után azonnal szinte a fejét kellett felhúzni, mert inkább a legelésen járt az esze.

 

No, ez Coco esetében is igaz, vagyis az alma nem esett messze a fájától! Terepen extrém lógó szárral lehet az elejétől a végéig lovagolni. Neki is teljesen mindegy, hogy eltávolodnak-e tőle, vagy épp utol kell érni valakit, fel nem izgatná magát rajta. Nagyon bátor, megy árkon-bokron keresztül!   Az egész családfájának még a quarter lovak körében is különlegesen kényelmes háta van. Ha valaki kipróbálja, általában meg szokta kérdezni, hogy már üget-e? Mert alig lehet a háta mozgását észre venni.   Ő az a ló, amelyet bátran egy 5 éves gyerek kezébe adhatok és biztos lehetek benne, hogy soha nem fogja megrúgni, vagy letaposni, vagy megharapni.   Ő és az egész családfája soha életében nem bakolt még, nem akart embert elragadni, vagy ledobni a hátáról!! Az első nyergeléstől kezdve megbízható társak.   Milyen őt lovagolni?     Ezt egyszerűen csak úgy jellemezném, hogy ha kérek tőle valamilyen feladatot - amellett, hogy igennel válaszol - azt kérdezi: mi a következő! ellentétben sok más lóval, akik gyakran nemmel válaszolnak. Az ember azt érzi rajta, hogy egy masszív, biztonságos lovon ül! Többen kérdezték már, hogy nem kicsi-e egy ilyen 152 cm-es (bottal mért) marmagasságú lovon lovagolni? Egyáltalán nem! Ha az ember a hátán ül, azt a tíz-egy-néhány cm-t észre sem veszi. Ellenben az erőt érzi maga alatt és látja is a széles nyakat vállakat. Olyan, mint a macska! Meg nem csúszna, el nem esne! Volt már arra is példa, hogy olyan lejtős, havas pályán, ahol egy angol telivérrel mezítláb és lépésben is meg-meg csúsztam, Cocoval sliding vassal (lecsiszolt talpú patkóval!) simán vágtázni is tudtam!!!!  

 

Hogy mennyire "kulturált"?  

A boxában és a kifutójában szinte 100%-ban egy helyre trágyázik és így pár percessé teszi a box takarítás műveletét. Ha felé közelítek, azonnal "beszél" hozzám. Állandóan kommunikálni próbál az emberrel. Fedeztetni elég neki egy kötőfék, amivel akár ugrás közben is vissza tudom venni. És ami még az ő plusz erénye: állandóan alá nézegetnek, mert nem hiszik el, hogy mén! Annyira fegyelmezhető és intelligens. Ha bemutatókat tartunk a legnagyobb szenzációt mindig az jelenti, hogy mén létére hogyan viselkedik. Ha leszállok róla otthon, vagy idegenben, ott hagyhatom akár hosszú percekre is, esze ágában sincs "lelépni".  

 

Milyen a külleme?  

Coco Ausztriában és Magyarországon hétszeres AQHA Halter Grand Champion, ami megválaszolja ezt a kérdést. Az "AQHA halter" verseny az Amerikai Quarter Horse Tenyésztők  tenyész versenye. A HALTER- t (ejtsd: halter) akár „lószépségverseny”-nek is nevezhetnénk. Ez a küllemi bírálat olyan tenyészegyesületi versenyszám, ahol a lovakat a testfelépítésük alapján bírálják el. Célja, hogy fenntartsa a fajta típusát azzal, hogy bizonyos ideális tulajdonságú lovakat kiemel, és díjjal jutalmaz. A fajta ideálhoz való hasonlóságot a fajtajelleg, az összbenyomás, az izomzat, a testfelépítés és a nemi jelleg legjobb kombinációja jelenti. Egy halter kategóriában kiállított qh lónak, például a következő ideális tulajdonságokkal kell rendelkeznie: Összbenyomását tekintve legyen szép, feje legyen harmonikus, nyakillesztése finom, nyaka jó arányokkal rendelkező, hosszú, dőlt vállakkal. A háta legyen rövid, erős ágyék és kötés; hosszú csípő és far; jól körülhatárolt és izmolt szárak, széles, mély mellkas jellemezze.  A lábai legyenek egyenesek és szerkezetileg szabályosak. E tulajdonságai pedig párosuljanak kiegyensúlyozott idegrendszerrel.   Coco mén kategóriában ilyen halter versenyeken nyert már számtalanszor 1. helyezést. A verseny végén összevetésben megmérettetnek még egyszer a különböző korosztályok első helyezettjei. És a legjobbak legjobbja lesz a "Grand Champion"!  

 

Mire használható még?  

Bár Cocoval nem indultam ugró versenyen, azért kipróbáltam, hogy hogyan ugrik. (Az anyjával viszont indultam már ugró versenyen. Élete első -és utolsó - ugrópályája egy 100-110 cm-es pálya volt, ahol hibátlan, precíz pályát ment. És ahol azt hitték, hogy egy rutinos ugróló, mert azonos tempóban és kimondottan jó hátmunkával ugrott. Kocsiba még nem fogtam, de a pályát már boronálta párszor és gyerekeket is húzott szánkóval. Már az első alkalomtól nem érdekelte, ha a szánkó zsinórja a lába közé keveredett, nyugodtan húzott bennünket tovább.  

 

Milyen a származása?  

Coco családfáját megnézve csupa kiemelkedő, mondhatni híres ősökkel rendelkezik! Így az utódainál méltán lehet számítani jó versenyteljesítményre is! De én személy szerint azt gondolom, hogy - bár egy tenyészállatnak a nagyszámok törvénye alapján fontos a jó származás - az talán még fontosabb, hogy milyen tulajdonságokat örökít! Rendelkezhet ugyanis egy mén a legjobb ősökkel,mégsem sokat ér tenyész állatként, ha nem tudja a benne rejlő genetikát dominánsan tovább adni, vagy ha "szór", azaz hol ilyen, hol olyan csikókat ad. Vannak mének, amik még bombasztikusabb származással, és/vagy teljesítménnyel rendelkeznek, de a világon csak néhány profi lovas van, aki el tudja őket lovagolni, vagy ki tudja belőlük ezt a teljesítményt hozni! Ahogy mondják: lovas igényes lovak. Amatőr, vagy hobby lovas biztos nem fogja örömét lelni lovaglásukban. Az ilyen mének félő, hogy ezt is fogják tovább örökíteni! Coco nem ilyen! Ő elég dominánsan örökít és mindeni által ellovagolható ló.  

 

Milyen az egészsége, szervezeti szilárdsága?  

Coco mondhatni makk egészséges, a szervezeti szilárdsága kiemelkedő! Soha nem kólikázott még. Nincsenek a lábán lágy pókok, vagy csontkinövések. A patái mintaszerűen szabályosak és egészségesek. Használatából adódóan még soha nem volt sánta, és nem terhelt a quartereknél olykor jelenlévő örökletes (HYPP, PSSM1, HERDA, MH) betegségekkel!  

 

Milyen esetekben nem ajánlott?

Ha a csikó "előállítása" során a cél egy nagypályás ugróló, vagy egy S kategóriás díjló , akkor semmiképpen se fedeztessen quarter horse fajtájú lóval! Ezeknek a lovaknak a mozgása nem akciós, látványos. Ők laposan, szinte hátemelkedés nélkül mozognak. Bár természetes összeszedettségben, ami azt jelenti, hogy az összeszedett mozgást maguktól is produkálják. Néhányuknak van ugyan ugróképessége - mint ahogyan Coconak is van - de semmiképpen sem nagypályás lovak!  

 

Milyen mint versenyló?  

A versenyeken a kezdetekben mindig jobb volt, mint itthon. Mindig kisegített. Mindig jó eredményeket ért el! Később tudtomon kívül külföldön szörnyű baleset érte. A szájában sérült meg, ami miatt valószínű elment a kedve a versenyzéstől. De még ennek ellenére is sok esetben teljesített.   No, hát én a fentebb leírtak alapján ajánlom őt, és azért mert eddig nekem a lovaglása és maga a lénye csak örömet szerzett.

Videók Cocoval

Coco szabadon engedve a levegőn esőnapok (egy hét bezártság után).

Edzés közben velem (Istenes Csillával)

Edzés közben velem (Istenes Csillával)

Coco Facebook oldala

IC COCO LENA

Rövidítések:

NRHA = Nemzetközi Reining Ló Szövetség, AQHA= Amerikai Quarter Horse Szövetség, NCHA= Nemzetközi Cutting Ló Szövetség,

Hall of Fame=Hírességek Csarnoka, ahova azok a lovak kerülnek, akiknek saját, vagy utódai teljesítménye különösen kiemelkedő volt, így maradandót hagytak maguk után 

AQHA Show H-(halter versenyeken elért pontok száma)/P-(performance/teljesítményversenyeken elért pontok száma

 

Hasznos információk a fedeztetéshez:

Videók Cocoval

Coco szabadon engedve a levegőn esőnapok (egy hét bezártság után).

Edzés közben velem (Istenes Csillával)

Edzés közben velem (Istenes Csillával)

Coco Facebook oldala

Hasznos információk a fedeztetéshez:

Coco az idén 20 éves!

FEDEZTETÉS / Fedeztetési akció itt!