IC

Ranch

A foundation quarter horse

Alapító mének

A quarter horse fajta bemutatása

 

Kimondottan western fajtájú lovaknak az amerikai quarter horse lovakat (qh), tarka változatukat a paint horse lovakat (ph) és az „indiánok foltos lovát” az appaloosa-t (app) szokás nevezni.

A westernlovaglásban e három fajta közül teljesítményét és kedvező tulajdonságait tekintve a quarter horse fajtában van a legtöbb kiemelkedő egyed, ami természetesen nem jelenti azt, hogy a másik két fajtában ne találhatnánk jó teljesítményű lovakat.Amerikában úgy tartják, hogy a quarter horse a legsokoldalúbb ló a világon! Ennek megfelelően használják – mégpedig eredményesen - az ugrósportban, a militaryban, a díjlovaglásban, a fogatsportban, természetesen a western lovassport valamennyi ágában, galoppversenyeken és a farmok munkalovaként egyaránt. Rendkívül szelíd, nyugodt természete és könnyen kezelhetősége miatt ideális családi ló. Sokoldalúságának köszönhetően, majd 4 millió egyeddel ma a világ legnagyobb létszámú lófajtája. Ebből az Egyesült Államokban több, mint 3 millió ló él. A kanadai quarter állomány létszáma 200-300 ezer között van, míg a világ többi országának quarter horse állománya „csak” százezres nagyságrendű.

Amerikában úgy tartják, hogy a quarter horse a legsokoldalúbb ló a világon! Ennek megfelelően használják – mégpedig eredményesen - az ugrósportban, a militaryban, a díjlovaglásban, a fogatsportban, természetesen a western lovassport valamennyi ágában, galoppversenyeken és a farmok munkalovaként egyaránt. Rendkívül szelíd, nyugodt természete és könnyen kezelhetősége miatt ideális családi ló. Sokoldalúságának köszönhetően, majd 4 millió egyeddel ma a világ legnagyobb létszámú lófajtája. Ebből az Egyesült Államokban több, mint 3 millió ló él. A kanadai quarter állomány létszáma 200-300 ezer között van, míg a világ többi országának quarter horse állománya „csak” százezres nagyságrendű.

A Quarter Horse

A QH fajta standardja

A fajta kialakulása

Standard

1. Összbenyomás: Erősen izmolt, harmonikus felépítésű  1.50 m - 1.60 m  marmagasságú hátas típusú ló.

2.  Fej: Nemes, kicsi és száraz. Ék alak jellemzi. A szemek távolülők az orr kicsi.

3.  Nyak: Jól izmolt, középmagasan illesztett.

4.  Mar: Hosszú, jól izmolt, nem túl kifejezett.

5.  Hát: Rövid, erősen izmolt.

6.  Far: Széles, hosszú, erősen izmolt.

7.  Szügy:  Jól izmolt, széles, mély.

8.  Lapockák: Hosszú, dőlt, a szabad mozgást lehetővé tevők.

9.  Lábak: Egyenes, erős, száraz, erős patákkal. Rövid szárak, hosszú alkarok jellemzik.

10.  Lábszerkezet: Egyenes, szabályos.

11.  Mozgás: Könnyű, puha. Lépésben a hátsó lábak túllépik az elsők patanyomát.

12. Természete: rendkívül nyugodt, kiegyensúlyozott idegrendszerű. Embercentrikus. Könnyenkezelhető, könnyű lovaglású ló.

 

Tovább >>>

A történelem

 

Az amerikai quarter horse fajtát Amerikában tenyésztették ki.

A fajta alapját főleg a spanyol hódítók által Amerikába bevitt lovak, és azok leszármazottai alkották.

Az idők folyamán más, főleg európai bevándorlók által magukkal hozott lovak is behajóztak az újvilágba. Így kerültek be többek között az ír és francia finomabb hidegvérű fajták, valamint az angol melegvérű lovak is. A meglévő lóállományok pedig keveredtek egymással.

 

Mivel a speciális, például marhával való feladatokhoz különleges „marhaérzékkel” (cow sense) rendelkező lovakra volt szükség - e tulajdonságokra irányulóan – hosszú szelekciós tenyésztési folyamat ment végbe. Ám a fajta fejlődését nem csak a munkára való felhasználhatósága alakította, hanem az angol bevándorlók által meghonosított lóversenyek is.

 

A versenyteljesítmény és a gyorsaság fokozására Angliából importáltak versenylovakat, amiket a már meglévő állománnyal kereszteztek. Nem kis sikerrel, mert a quarter horse fajta rövidtávon a világ leggyorsabb lova lett!

 

A tenyésztés Ma a quarter horse fajtát fajtatiszta tenyésztési eljárással, esetenként - az amerikai Jockey Club által elismert - angol telivérrel való cseppvérkeresztezéssel tenyésztik.

AQHA származási lap

A qh fajta színei

Az appendix quarter horse

A „papírról”, illetve helyesen: a származási lapról

Minden amerikai quarter horse-nak (és természetesen a többi westernló fajtának is)  rendelkeznie kell az eredeti amerikai tenyész szövetség származási lapjával („Certificate of Registration”) ahhoz, hogy hivatalosan is quarter horsenak (paint horse-nak, appaloosanak) lehessen nevezni.

 

Ha ez hiányzik, akkor az ilyen egyedekkel a fajta hivatalos versenyein nem lehet versenyezni, és ami a legfontosabb: nem is tenyészthetők qh-ként!

 

Ha egy westernlónak tartott ló egyáltalán nem rendelkezik papírral, akkor versenyzés és tenyésztés szempontjából teljesen értéktelen, hiszen nem, hogy tenyészversenyeken, de még egyéb más versenyen sem indulhat el.

 

Ha mén, akkor a magyar állattenyésztési törvények értelmében tilos tenyésztésre használni, ha pedig kanca, akkor utódai csak maximum nullás bélyegzésűek lehetnek.

Az appendixek

A quarter horse és az angol telivér - angolul Thorough-

bred (TB) – keresztezésükből származó utódokat az

 Amerikai Quarter Horse Tenyésztők Egyesülete ma

 előtörzskönyves, vagyis „appendix” quarter horse-ként törzskönyvezi. Tehát mindazok az egyedek, amelyek egyik szülője quarter horse, a másik szülője angol telivér, vagy appendix quarter horse, az AQHA méneskönyvében mindaddig „appendix quarter horse”-ként lesznek regisztrálva, míg az AQHA által elismert versenyeken el nem érnek legalább 1 ROM (=10 egyéb) pontot. Ezek a lovak és utódaik a ROM pont megszerzésétől kezdve „appendix” megjelölés nélkül „csak” quarter horseként lesznek tovább regisztrálva.

Az appendix quarter horse-okkal az AQHA összes hivatalos versenyén és természetesen az egyéb (NRHA, MWLSZ, stb.) versenyeken is lehet versenyezni.

Természetesen az ilyen jellegű keresztezés akkor hozhat megfelelő eredményeket, ha mind a két szülő megfelelő minőségű tenyészállat. Csodák nincsenek. Egy pályáról leselejtezett, ideggyenge, rossz felépítésű telivérből nem valószínű, hogy klasszis csikó várható. Viszont kiváló telivéreket ismerünk, amelyek meghatározó egyedek voltak a quarter horse fajtában. Ilyen angol telivérek voltak: Three Bars (TB), amely 1989-ben, Top Deck (TB), amely 1990-ben, Depth Charge (TB), amely 1991-ben, és Cherry Lake (TB), amely 1998-ban került be az AQHA Hírességek Csarnokába a „Hall of Fame”-be.

A Hall of Fame-ben szerepel Doc Bar is, akinek Three Bars fia: Lichting Bar volt az apja.

Tehát megfelelő párosítás esetén ezek az utódok általában szerencsésen hordozhatják a két fajta legjobb tulajdonságait. Az atv. kitartóságát, gyorsaságát, a quarter horse nyugodtságát, könnyen lovagolhatóságát és robbanékonyságát.

Az appendix quarter horse alkalmas a westernlovaglásra, szabadidőslovaglásra, de ugrólóként, díjlóként, vagy a military sportban is kiválóan megállja a helyét.

Kétség sem fér hozzá, hogy az olyan lovak, mint „King”, „Joe Hancock”, „Driftwood”, „Poco Bueno” és a többiek, - akik mára mind az AQHA Dicsőségek Csarnokának* tagjai - alapként szolgáltak, amelyre a mai quarter horse fajta építkezett.

A „Foundation Quarter Horse” azonban ennél többet jelent. Történeteket, átitatva történelemmel; gazdagítva legendákkal; és tele tűzdelve színes egyéniségekkel.

 

Röviden: A „Foundation Quarter Horse” igazi segítőtárs a hétköznapi munkákban és a tulajdonos büszkesége a hétvégi versenyeken.”

 

Az 1940-ben megalapított AQHA, 1941-ben létrehozta a Méneskönyvét (a Stud Book-ot).

A Méneskönyv első 19 ménjét hívjuk ma „Méneskönyv alapító mének”-nek.

Rajtuk kívül több, őket követő – szintén alapítónak számító – „foundation mén” volt, amely hatása a fajta létrejöttében esszenciális volt. A következőkben itt most az alapító mének közül csak a legmeghatározóbbakat, legismertebbeket tudjuk bemutatni, azok közül is főleg azokat, akik szerepelnek a Hírességek Csarnokában is.

Tovább a foundation quarter horse írás I. részéhez!

Tovább a foundation quarter horse írás II. részéhez!

Tovább a foundation quarter horse szervezetekről szóló íráshoz!

„Nehéz meghatározni a „Foundation Quarter Horse”  pontos jelentését, viszont könnyű azt felismerni. …..
Az AQHA 19  „Méneskönyv alapító ménje”:

 

Wimpy P-1,  Rialto P-2,  Joe Reed P-3, 

Joe Bailey P4,   Chief P-5,  

 

Oklahoma Star P-6,  Columbus P-7,  Colonel P-8,  Old Red Buck P-9,   

 

Old Jim P-10,  Sheik P-11, 

Cowboy P-12,  

 

Waggoner’s Rainy Day P-13,  

Old Red Bird P-14,  Brown Possum P-14,  

 

Whiskaway P-16,  

 

Little Richard P-17, Yellow Boy P-18,   Tomate Laureles P-19.  

 

(A „P” előtag itt permanent-et jelent, vagyis állandót, jelen esetben alapítót)

 

Tovább!

Örökletes quarter horse betegségek

AQHA Szabálykönyvből

AQHA REG108.4:

2014. január 1-től minden olyan ménnek, amely 2014-ben 25-nél több kancát fedez, rendelkeznie kell az öt-panel teszttel* az AQHA nyilvántartásában ahhoz, hogy csikóit regisztrálni lehessen.

AQHA REG108.5:

2015. január 1-től minden mének rendelkeznie kell az öt-panel teszttel az AQHA nyilvántartásában ahhoz, hogy csikóit regisztrálni lehessen.

AQHA REG109.3.3:

Az Impressive vérvonallal rendelkező, 2007. január 1-e után született lovakra (ménekre, kancákra, heréltekre is) kötelező a HYPP teszt  és DNS teszt** a szülők ellenőrzésére (mintegy bizonyítékul, hogy a csikó a megjelölt szülök csikója). A HYPP dupla hordozó csikókat (+/+, azaz H/H) nem törzskönyvezi le az AQHA.

 

öt-panel teszt* = génvizsgálat a következő 5 betegségre:

PSSM1, MH, GBED, HYPP, HERDA

DNS teszt** = minden csikó regisztrációjához szükséges! Annak bizonyítására, hogy az adott csikó valóban a megjelölt szülők csikója

 

Az igazi lótenyésztés nem egyenlő a szaporítással! Az igazi tenyésztő átgondolja, majd megtervezi a párosításokat.

Minden párosítási tervnek célja kell, hogy legyen a kívánatos, vagy a megfelelő teljesítmény, a célul kitűzött tevékenységhez való tehetség, a fajtatípusos küllem megtartása vagy javítása mellett, egészséges utódok létrehozása.  Tovább!

 

Hogy az emberek mennyire oda vannak a különleges, látványos, vagy ritka színekért, azt az is bizonyítja, hogy egyes lószíneknek

még egyesületet is alapítottak rajongói. Ilyen például az American Buckskin Registry Association, International Buckskin Horse

AssociationInternational Champagne Horse Registry, Champagne Horse Breeders' & Owners' AssociationPalomino Horse Association,

Palomino Horse Breeders of AmericaAmerican Roan Horse Association, Pinto (=tarka) Horse Association of America, American Paint Horse

(=tarka qh) Association, …stb.

 

Az APHA (American Paint Horse Association) például kimondottan színtenyészetre alapul. Elsősorban azokat a qh lovakat – és utódaikat - hivatott egyesületbe tömöríteni, melyek nem egyszínűnek, hanem tarkának születtek.

Vannak olyan tenyésztők, melyek kimondottan a divatos és/vagy ritka színek tenyésztésére - mint például a blue ron, vagy a grullo, vagy a champagne - specializálódnak.

Vannak olyan színek, melyek bizonyos vérvonalakra jellemzőek. Például nagyon sok palomino, vagy buckskin született a palomino színű híres mén, Hollywood Gold után.  Tovább!

„A jó lónak nincsen színe”!

 

Szokták mondani a lovas emberek. Ez a mondás azt jelenti, hogy használati szempontból a ló belső tulajdonságai előrébb valók, mint az egyik külső tulajdonsága, a színe.

 

Ennek ellenére sok olyan lovas van, akit elbűvöl egy ló különleges, átlagtól eltérő színe és ez alapján választja, vásárolja azt meg magának.

Színkalkulátor

Kattintson a kalkulátor linkjére és a program kiszámolja, hogy milyen lesz a csikó várható színe!