IC Ranch

Egyszerűsített mobilra optimalizált változat

Dr. Filipszné Istenes Csilla legújabb könyvéről ....

 

ÉLVEZD A LOVAGLÁST!
LOVAGOLJ WESTERN STÍLUSBAN!

Útmutató lépésről-lépésre szabadidős lovasok számára, egy szebb jövő felé ... 
 
BEVEZETŐ
(Kiknek, miért , és miért így íródott a könyv?)
 
15 évvel ezelőtt kiadásra került egy lovas könyvem: „A lóval való bánásmód és a westernlovaglás alapjai” címmel. Ezt követően még 3 átdolgozott és/vagy kibővített kiadás látott napvilágot, egy kissé megváltoztatott címmel, a „Lovakról, a lóval a saját nyelvén való bánásmód és a westernlovaglás alapjai” címmel. Az utolsó átdolgozott kiadáshoz képest még egy változatlan utánnyomás jelent meg 2017-ben.
A kiadott könyvek elfogytak és a forgalmazóktól újra felkérést kaptam egy újabb kiadásra.
Nagy dilemma elé kerültem, hogy újra kiadjam-e változatlan, esetleg átdolgozott és/vagy bővített kiadásban a már meglévő könyvemet, vagy írjak egy „újat”?
Átgondolva az eddigieket, úgy döntöttem, hogy nem szeretném már az előző kiadásokat tovább bővítgetni, átdolgozni, vagyis tovább „pofozgatni”. Inkább egy más koncepció alapján új könyvet szeretnék kiadni. Az „újat” azért tettem idézőjelbe, mert tulajdonképpen igazán „nincs új a nap alatt”! Nyilván az addig megszerzett tudásomat tovább bővítettem továbbképzésekkel és a saját tapasztalataimmal, de az hogy miről érdemes, vagy szükséges írni, az alapjaiban nem változott.
 

 

  • Mivel másabb mégis ez az új könyv, mint az előző kiadások?
Abban, hogy a kibővült tudásanyag mellett egy másfajta szemléletet, másfajta „lóhozállást” képvisel. És ami talán a legfontosabb eltérés, hogy másként, más súlypontozással, tárja az olvasó elé a tartalmat.
 
Az utóbbi években a lovas egyéni oktatásaimon és kurzusaimon szerzett tapasztalataim alapján egy szabadidős lovasoknak szánt könyv felépítésében már más koncepciót képviselek, mint korábban.
A más koncepció más szerkezetet, más megközelítést, más hangsúlyozást, más nyelvezetet takar, konkrétan olyat, ami elsősorban azt veszi figyelembe, hogy mik azok a kérdések, amik leginkább foglakoztatják a lovasokat. Milyen tudásra vágynak leginkább. Hol van szükségük elsősorban segítségre. Mit értettek meg könnyedén a magyarázataimból, mit kellett többször és más-más módon is újra elmagyaráznom. Mik voltak a legjellemzőbb hibák, amikre fel kellett hívnom a figyelmet, és amikre megoldást kellett kínálnom.
 
Az új könyv létrejöttének másik meghatározó eleme az volt, hogy tulajdonképpen az elmúlt időszakban én is sokat változtam. Új dolgokat tanultam és tapasztaltam és ezek alapján sok mindent mára már más szemmel látok, másként súlypontozok, másként tanítok, mint korábban.
 

 
  • Kinek szól ez a könyv?
Elsősorban azoknak szeretném ajánlani, akik saját lóval rendelkeznek és – stílustól függetlenül - az eddigi lovaglásukban nem találták meg teljes mértékben azt, amit magában a lovaglásban, a lóval való kommunikációban szabadidős tevékenységként kerestek.
De nagy hasznát vehetik azok is, akik a barátok lovain, vagy lovardában lovagolnak, és úgy érzik, hogy nem rendelkeznek elég tudással ahhoz, hogy a kapott lóval megfelelő kapcsolatot tudjanak kialakítani, vagy azt minden körülmények között élvezetesen és biztonságosan tudják ellovagolni.
Tehát mindazoknak szól, akik szeretnék a már eddigi lóval való kapcsolatukat és a lovaglásukat tovább – magasabb szintre - fejleszteni.
 

 
  • Mit tud nyújtani ez a könyv?

„Amiről nem tudsz, az nem is hiányzik.”
A könyvben azt szeretném megmutatni, hogy tulajdonképpen minek is kellene hiányoznia.
 
Például szeretnék rávilágítani arra, hogy mi kell ahhoz, hogy a lovaglás, a lóval való kapcsolatteremtés egyformán élvezhető és biztonságos legyen mind a lovas mind a lova számára.
 
A könyv fejezetei során gyakorlatias, kézzel fogható formában, lépésről lépésre, fejezetről-fejezetre fogok egy átfogó, „A”-tól „Z”-ig terjedő*” elméleti és gyakorlati tudást adni. Így a leírt módszereket, tippeket, javaslatokat otthon bárki ki tudja próbálni és meg tudja valósítani, ha követi a leírást. 
 
Szövegdobozba:
*Az „A”-tól „Z”-ig terjedő képzés többek között- magában foglalja a következőket:
a hatékony tanulás elemei ló és lovasa számára
a lónyelv (a ló viselkedésének) megértése
a legalapvetőbb lovas nyelv (lovas szakkifejezések) ismerete
irányelvek (lóhasználati utasítások) ismerete
szükséges alapvető tárgyi felszerelések ismerete
a lovas viselkedése, felelősége
a földmunka jelentősége, legfontosabb elemei
a helyes ülés elsajátítása
                         segítségadások ismerete (fajtái, mikéntje)
szükséges alapfeladatok nyereg alatt
magasabb szintű feladatok
szabadidős versenyzés
 
Tehát a könyv olvasása és a benne írtak követése során sor fog kerülni a már meglévő - és persze helyes - tudás megerősítésre. Fel fognak táródni a hiányok, és bemutatásra, elmagyarázásra kerülnek majd az új „tanulnivalók”.
Rendszerezésre és kiegészítésre kerülnek a már meglévő ismeretek, így világosan érthető lesz, hogy mi mire épül. Ami azért fontos, hogy egyrészt lehessen tudni, hogy egy bizonyos feladat kéréséhez milyen alapismeretek szükségesek, illetve ha probléma merül fel, lehessen tudni, hogy hova lehet/kell visszalépni.
A könyv fejezeteit olvasva és az abban írtakat betartva/elvégezve kis léptékekben haladva, mélyen, részletekbe menően, a cél tükrében előre meghatározott edzésterv szerint haladhat majd a lovas.
Az elvégzendő feladat ismertetése után az olvasó megtalálhatja majd a feladat gyakorlása során előforduló legjellemzőbb lovas- és lóhibákat és megoldásjavaslatokat talál azok javítására is.
Tehát nincsenek felesleges, akaratlan körök futva, mint esetleg az önálló, azaz szakszerű iránymutatás nélküli tanulásban.
 
Mindezek mellett a könyv bemutatja a szükséges tárgyi feltételeket, megfelelő tartásmódot és a megfelelő lóhoz való hozzáállást is.
 
Újdonság az első fejezetként található relatív részletes összefoglalás.
Ez tömören, röviden, a lényegre szorítkozva szedi össze egy helyre az egész könyv azon legfontosabb elemeit, amelyek ismerete nélkülözhetetlen a megfelelő ló-lovas kapcsolathoz, a megfelelő lóval való kommunikációhoz a földről és a nyeregből is.
 
Tapasztalatom szerint a legtöbb embernek nincs türelme ahhoz, hogy ha szakterületén kívül bárhol problémája akad, akkor először az adott a szakterület egészét áttanulmányozza.  Általában gyors és konkrét segítséget szeretnének. Ezért leginkább az adott szakterület azon része érdekli csak őket, amely kimondottan az adott problémával foglalkozik. 
 
Nem kell meglepődni, így vagyunk ezzel a lovaglásban is!
 
A legtöbb szabadidős lovas szinte csak akkor fordul szak-segítséghez (könyvekhez, videókhoz, edzőhöz), ha valami olyan problémája akad, amit önerőből nem tud megoldani.
Ami igazán érdekli őket, az az adott probléma – gyors – megoldása.
 
Ez érthető, de! Egy lóval kapcsolatos probléma koránt sem olyan egyszerű, mint egy tiplit kivenni a falból. Egy tipli kivételéhez nem kell az egész kőműves szakmát kitanulni. Ahhoz elég egy-két YouTube videót megnézni és máris kapunk néhány kitűnő tippet a megoldásra – ami azonos körülmények között mindig ugyan úgy funkcionál.
 
A lovak világában viszont ez sajnos nem így működik! Mivel a ló egy élőlény, vannak szükségletei, van akarata, vannak veleszületett és tanult reflexei, meg lehet félemlíteni, fel lehet idegesíteni, tud szeretni és ugyanakkor haragudni is. Az ő cselekedeteit ez mind-mind együtt, vagy akár külön-külön is befolyásolják. Ezért egy vele kapcsolatos adott probléma szinte soha sem csak az adott problémáról szól. A megoldáshoz sok tényezőt kell figyelembe venni, azaz sok – egyéb - ismeretre is szükség van hozzá.
 
Pontosan emiatt került egy összefoglalás a könyv elejére.
 
Egyrészt mivel mindjárt a könyv elején van, másrészt aránylag rövid, így gyorsan és könnyen áttekinthető, ezért bízom benne, hogy minden könyvvásárló ezzel fogja kezdeni.
 
Ez az összefoglalás a könyv legfontosabb része, mert segít megérteni és főleg elfogadni a fentebb írtakat. Hogy bármilyen lóval kapcsolatos probléma megoldásához szükség van egy átfogó alaptudásra. Ezért önmagában csak az összefoglalás elolvasása is hatalmas segítséget adhat egy otthon - többnyire iránymutatás nélkül - lovagló lovas számára.
Ha emellé a lovas a megfelelő fejezetekből hozzáolvas, és megérti, elfogadja, majd gyakorolja is az ott leírtakat, akkor hatalmasat fejlődhet!
 
Jó olvasgatást, sok örömet és sikert kívánok a könyvben leírtakhoz!
 
Bízom benne, hogy mindezzel sikerül majd egy lépést előre lépni a szemléletváltásban.
 
Dr. Filipszné Istenes Csilla
 

 

?